Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 23 marca 2016

Ćwikła z chrzanem i jabłkeim

Bez domowej ćwikły z chrzanem nie ma u mnie świąt wielkanocnych, tak od lat i tak już zostanie.
Zrobiłam trochę inną wersję tradycyjnej ćwikły bo z jabłkiem i wyszła znakomita, polecam gorąco.
Ćwikła z chrzanem i jabłkiem.

                 
              Składniki:
  • 2 średnie buraki ćwikłowe
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżka octu winnego 
Buraki umyłam, osuszyłam i każdy oddzielnie zawinęłam w folię aluminiową.
Piekłam buraki w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 1,5 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu buraki obrałam i starłam na tarce jarzynowej.
Do startych buraków dodałam świeżo starty korzeń chrzanu również na tarce o małych otworach i obrane i starte jabłko.
Dodałam także ocet jabłkowy, śmietanę, cukier i sól i wymieszałam dokładnie.
Ćwikłę wstawiłam do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Palma daktylowa

10 komentarzy:

  1. Robię ćwikła ale nigdy nie dodaję śmietany.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko!
    Tobie i Twoim bliskim życzę by nadchodzące święta były czasem radości, udanych spotkań z Rodziną i Przyjaciółmi, ciepła, odpoczynku i wszystkiego co najlepsze.
    Łucja

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, moja rodzinka bardzo lubi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzinka wie co dobre, pozdrowienia dla rodzinki.

      Usuń
  4. Mniam uwielbiam. Mogę wyjadać łyżką wprost ze słoika :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks