Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 4 marca 2016

Pierogi na maślance z kapustą i grzybami

Bardzo delikatne i smakowite pierogi mam dziś dla Was.
Nadzienie kapuściano - grzybowe zaostrza smak bardzo delikatnego ciasta.
Zapraszam do lepienia pierogów.
Pierogi na maślance z kapustą i grzybami.

 
                     Składniki:
             Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml maślanki w temperaturze pokojowej
              Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  • liść laurowy
  • 1/4 niedużej główki białej kapusty
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 6 - 8 dużych kapeluszy grzybów suszonych
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • 1 łyżka suszu z kani
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • sól
  • pieprz 
             Dodatkowo:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 duża cebula
Najpierw zajęłam się farszem.
Kapelusze grzybów namoczyłam w zimnej wodzie na godzinę.
Kapustę kiszoną zawsze kupuję u jednego małżeństwa na targu i wiem że mają taką jaką lubię, nie za kwaśną i nie trzeba jej obgotowywać.
Jeśli macie kapustę kwaśną musicie obgotować bo sam kwas w pierożkach to nie o to nam chodzi.
Kapustę drobniutko pokroiłam, zalałam bulionem grzybowym i dodałam listek laurowy.
Gotowałam kapustę do miękkości.
Kapustę białą pokroiłam w drobną kosteczkę, zalałam bulionem warzywnym i gotowałam do miękkości.
Po ugotowaniu obie kapusty połączyłam, dodałam pokrojone w drobną kosteczkę grzyby oraz susz z kani i opieniek i gotowałam jeszcze do momentu jak kapusta się prawie rozpadała a grzyby były miękkie.
Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i sosem worcestershire.
Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam do wystygnięcia.

Teraz ciasto na pierogi.
Do miski wsypałam mąkę i wlałam maślankę, zagniotłam szybko elastyczne ciasto.
Jeśli trzeba podsypcie mąką aby się nie kleiło.
Ciasto rozwałkowałam na grubość 2 - 3 mm i wykrawałam szklanką kółka.
Na każde kółko nakładałam łyżkę farszu i zlepiałam brzegi ciasta w kształt pierogów.
Gotowałam pierogi w osolonej wodzie 1 minutę od momentu wypłynięcia.
Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ją na maśle.
Polałam podsmażoną cebulką pierogi.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Popływamy?

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi i często robię, przywiązuję wagę do ciasta i lubię próbować nowe przepisy. Takie na maślance jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję :)_

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, są delikatne i rozpływają się w ustach.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks