Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 20 marca 2016

Sernik pina colada

Ulubione smaki umieszczone w znakomitym cieście czyli kokos i ananas w serniku.
Smaki pina colada to ulubiony mój smak drinku ale czemu nie spróbować smaków  w cieście?
No to połączono, dopracowano i powstał, polecam i zapraszam do wypróbowania.
Na świąteczny stół będzie na deser.
Sernik pina colada.

 
                   Składniki: ( tortownica 22 cm )
             Spód:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 6 łyżek masła rozpuszczonego
  • 12 krążków ananasa
            Masa serowa:
  • 600 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 250 g sera ricotta
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 200 g kwaśnej śmietany 12 %
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej 
  • 3 jaja
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
          Wierzch:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • wiórki kokosowe do posypania
  • kakao do posypania

Najpierw wsypałam do miski wiórki kokosowe na spód, dodałam rozpuszczone masło i wymieszałam. 
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wsypałam wiórki z masłem, ubiłam przyciskając dłonią a na wiórkach ułożyłam krążki ananasa - ja miałam świeże ale równie dobrze mogą być z puszki.
Do miski włożyłam ser ricotta, serek homogenizowany, cukier, jaja, żółtko, skórkę z cytryny, skrobię kukurydzianą oraz ekstrakt waniliowy i zmiksowałam wszystko na gładką i jednolitą masę.
Wylałam masę serową na krążki ananasa.
Sernik piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół a potem obniżyłam temperaturę do 110 C i piekłam jeszcze 70 minut lub do momentu aż/lub środek będzie wydawał się że nie jest płynny.
Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam sernik na 60 minut przy wyłączonym piekarniku.
Po całkowitym wystudzeniu włożyłam sernik na noc do lodówki.
Rano ubiłam śmietankę z cukrem i skórką cytrynową i wyłożyłam na wierzch sernika.
Posypałam wiórkami kokosowymi i kakao.
Wyjęłam z tortownicy i pokroiłam na kawałki.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Dywan

4 komentarze:

  1. Co prawda nie lubię samego ananasa, ale już ananas + kokos jak najbardziej mi pasuje :) Fajny sernik xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aneta, wypróbuj koniecznie i napisz jak smakował?

      Usuń
  2. Zachwycił mnie ten serniczek Dorotko, lubię takie smaki. Zapisuje sobie przepisik. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, zasmakuje Twoim gościom i Tobie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks