czwartek, 24 marca 2016

Sos tatarski

Na Wielkanoc nie może zabraknąć do białej kiełbasy czy jaj pysznych sosów.
Wśród nich jest również sos tatarski.
Szybko się robi i warto go wykonać aby cieszyć się pysznym smakiem wzbogacającym smak kiełbas czy mięs.
Sos tatarski.

               
                    Składniki:
  • 1 słoiczek grzybów marynowanych ok. 300 ml - ja miałam marynowane prawdziwki
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 3 pełne łyżki majonezu
  • 4 - 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony 

Jaja ugotowałam na twardo, obrałam je i starłam na tarce o drobnych oczkach.
Ogórki wraz ze skórką pokroiłam w kosteczkę.
Grzybki osączyłam z zalewy i również pokroiłam w kosteczkę.
Wszystko wymieszałam i dodałam majonez i jogurt oraz doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Wstawiłam do lodówki na  2 - 3 godziny.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Inowrocławiu

2 komentarze

  1. Uwielbiam domowy sos tatarski! Zapraszam na ''Dip chrzanowy '' Pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/dip-chrzanowy.html

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger