wtorek, 5 kwietnia 2016

Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym

To już kolejny chleb bezglutenowy jaki popełniłam i powiem Wam że jest super smaczny.
Trzeba go jednak zjadać dość szybko bo brak glutenu powoduje że z czasem zaczyna się kruszyć.
Dodatek gumy guar zapobiega kruszeniu.
Zatem zapraszam na mój chleb, warto go wypróbować.
Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym.


                 Składniki:
  • 300 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 400 g wody
  • 70 g oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki gumy guar 
  • 28 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Do miski wsypałam mąki, wlałam olej, dodałam sól, gumę guar, wsypałam siemię lniane i wymieszałam.
Drożdże wymieszałam z wodą i wlałam do masy.
Dokładnie wymieszałam.
Masę wlałam do keksówki którą wcześniej nasmarowałam olejem i wysypałam mąką owsianą.
Pozostawiłam chleb do wyrośnięcia pod  przykryciem na około 45 minut.
Potem spryskałam chleb wodą, posypałam ziarenkami czarnuszki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiat hibiskusa

2 komentarze

  1. Chlebek wyglada pysznie jak wszystkie Twoje wypieki:)))stęskniłam się za Twoimi pysznościami:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger