Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 8 kwietnia 2016

Chleb pszenno - owsiany

Dziś przedstawiam kolejny pyszny bochen chleba dla zaawansowanych i dopiero co zaczynających swoją przygodę z pieczeniem chleba.
Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo smakowity. 
Miękki miąższ i chrupiąca skórka, zapraszam do pieczenia.
Chleb pszenno - owsiany.


               Składniki: - forma 31 x 14 cm
  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki orkiszowej T 1050
  • 50 g mąki pszennej graham T 1850
  • 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 g kefiru - ja dałam Robico
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 500 ml wody

Do miski wsypałam wszystkie mąki, dodałam sól, siemię lniane, wymieszałam.
Do naczynia wlałam wodę, dodałam do niej drożdże i rozpuściłam a na koniec dolałam kefir, wymieszałam.
Do mieszanki suchych składników dodałam mokre i wymieszałam, ciasto jest rzadkie, lejące.
Formę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i wlałam do niej ciasto.
Odstawiłam ciasto aby urosło do wysokości foremki a trwało to około godziny. 
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty Tunezji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks