Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 19 kwietnia 2016

Chrupiąca ośmiornica z sałatką z ogórka i rzodkiewki arbuzowej

Ośmiornicę robiłam już na kilka sposobów i zawsze jest rewelacyjna, natomiast ta dziś podana jest do tego jeszcze chrupiąca i znika szybko.
Prawidłowo przyrządzona ośmiornica jest jednym z najbardziej cenionych przysmaków na świecie.
Ma delikatne, białe mięso, które wprost rozpływa się w ustach.
Aby uzyskać taki efekt, zamrożoną ośmiornicę należy wrzucić do wrzącej wody, zakwaszonej wcześniej np. octem jabłkowym.
Dodałam do niej sałatkę z chrupiących warzyw i rezultat wyśmienity, polecam wszystkim zwolennikom owoców morza.
Chrupiąca ośmiornica z sałatką z ogórka i rzodkiewki arbuzowej.

 
                  Składniki:
  • 1 mrożona ośmiornica - wyjęta 2 godziny przed przyrządzeniem z zamrażarki
  • 300 ml octu jabłkowego
  • 10 cm korzenia imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 150 g bułki tartej
  • ostra mielona papryka
  • olej kokosowy
                     Sałatka:
  • 1 rzodkiewka arbuzowa
  • 1/2 ogórka wężowego - niedużego 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oleju czosnkowego
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • sól niebieska perska

Z ośmiornicy wycięłam dziób - twardy wypustek na środku głowy, oraz odcięłam worek.
Ośmiornicę włożyłam w całości do garnka i zalałam wodą.
Dodałam do garnka sól do smaku i ocet, pokrojony w słupki korzeń imbiru oraz liście laurowe i gotowałam na małym ogniu przez 2 godziny.
Ugotowaną ośmiornicę wyjęłam, wystudziłam i pokroiłam na 7 cm kawałki.
Każdy kawałek obtoczyłam w mące, zanurzyłam w roztrzepanym jajku a następnie obtoczyłam w bułce tartej wymieszanej z ostrą papryką.
W garnku rozgrzałam olej kokosowy i smażyłam ośmiornicę na złoty kolor.
Osączałam po usmażeniu na ręczniku papierowym. 
Ogórka umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w słupki około 3 cm.
Rzodkiewkę arbuzową obrałam ze skórki i również pokroiłam w słupki.
Do warzyw dodałam posiekaną natkę pietruszki oraz olej czosnkowy i balsamico a także sól niebieską perską do smaku, wymieszałam.
Podałam kawałki ośmiornicy z chrupiącą sałatką.
Smacznego.
Przepis kuchni azjatyckiej.
"Podróże małe i duże"
Roślinność śródziemnomorska

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ośmiornice! Kojarzą mi się z moją podróżą poślubną w Japonii <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie jak potrawy kojarzą się nam z podróżami i wspomnieniami.

      Usuń
  2. Wspaniałe danie. Ps. Hiszpanie uważają, że ośmiornice należy trzy razy przestraszyć wrzątkiem, lub bić ośmiornicą o glaz lub ostatecznie zamrozić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brutalne i zastanawiam się dlaczego tak jest. Ja swoją na szczęście kupiłam już zamrożoną. Dania z ośmiornicy faktycznie są pyszne.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks