Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 2 kwietnia 2016

Owsianka jeżynowo - malinowa

W mojej zamrażarce znalazłam ostatnią paczuszkę leśnych, pachnących malin i jeżyn.
I okazały się znakomitym pretekstem aby dołączyć do wydarzenia Wypiekanie na śniadanie.
Owsianka pochodzi z blogu Bez okruszka i jest tam pewien zarys takiej wegańskiej, bezglutenowej owsianki.
Możecie ją dowolnie modyfikować, aby smakowała tak jak lubicie.
Po świętach takie lekkie jedzenie to zbawienie dla przejedzonych brzuchów.
Zapraszam serdecznie.
Owsianka jeżynowo - malinowa.

               
                   Składniki: ( 2 porcje )
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 szklanki mleka roślinnego - ja dałam kokosowe
  • 1 banan
  • mała garść orzechów - ja dałam migdały + zapałka migdałowa
  • 150 g jeżyn 
  • 150 g malin - miałam leśne, w oryginale borówki
  • 3 łyżki ksylitolu - w oryginale syrop z agawy
  • 1 łyżka wody

Płatki wsypałam do garnka, zalałam mlekiem i doprowadziłam do wrzenia.
Gotowałam tak 10 minut aż płatki całkiem się rozkleiły.
W drugim garnku zagotowałam jeżyny i maliny, dosypałam ksylitol i wlałam łyżkę wody.
Gotowałam aż powstała gęsta konfitura.
Do ugotowanych płatków dodałam migdały i zapałkę migdałową, wymieszałam.
Teraz dodałam pokrojonego w plasterki banana i połowę konfitury jeżynowej, przemieszałam i przełożyłam do miseczek.
Na wierzchu wyłożyłam resztę jeżyn, kilka migdałów, banana.
Smacznego.
Przepis Kamila.
Razem ze mną na poświątecznym detoksie były:
Joanna - Grunt to przepis
Aneta - Piekielna kuchnia Anety 
Danusia - Kocurkowa kuchnia 
Marzena - Kulinarna Maniusia 
Magdalena - Słodkie okruszki 
Alina - Ala piecze i gotuje
Magda - Apetyt na Smaka
"Podróże małe i duże"
Czar tulipanów

14 komentarzy:

  1. Ale mnie kusi ten smak jeżyn! Twoja zamrażarka kryje istne skarby, Dorotko ;) Dzięki za wspólne "owsiankowanie" :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja zamrażarka jeszcze ma trochę skarbów.

      Usuń
  2. Dorotko , wspaniała OWSIANKA pełna kolorów.Dziękuję za wspólne gotowanie:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej... jeżyny i maliny... w owsiance muszą cudownie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lecę do kuchni przygotować swoją owsiankę, bo na twoją już mi ślinka pociekła ;-) wygląda obłędnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotko wspaniała owsianka, mniam :-) dziękuje za wspólne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Same pyszności u każdej z nas :) dziękuję za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, dziękuję za wspólne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks