Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 1 kwietnia 2016

Soczysta karkówka duszona w miodzie

Soczysta karkówka na moim wielkanocnym stole w tym roku wylądowała.
Karkówka tak pieczona jest aromatyczna i bardzo soczysta a kremowy sos pomidorowo - miodowy nadaje mięsu charakteru.
Bardzo serdecznie polecam.
Soczysta karkówka duszona w miodzie.

                 
                     Składniki:
  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 200 ml keczupu
  • sól morska
  • pieprz

Mięso umyłam, osuszyłam i nacięłam w poprzek na głębokość 1/3 mięsa co 2 cm.

Natarłam mięso majerankiem, oregano, papryką, solą i pieprzem i odstawiłam na 2 - 3 godziny.

Potem obsmażyłam mięso na rozgrzanym oleju po 2 - 3 minuty z każdej strony aby mięso było złote.
Następnie polałam mięso miodem, koncentratem pomidorowym i keczupem.
Chwilę jeszcze smażyłam po czym przełożyłam mięso wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i przykryłam pokrywką.
Piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 minut.
Kilka razy polewałam mięso powstałym sosem pomidorowo - miodowym.
Ostatnie 15 minut po polaniu mięsa piekłam bez przykrycia.
Przed podaniem mięso musi odpocząć 30 minut i można je kroić.
Mięso może być podane do obiadu z pieczonymi ziemniakami albo jako wędlina do chleba.
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
Przepis dołącza do akcji Małgosi.
banner przepis miesiaca
"Podróże małe i duże"
"Kotki"- bazie

7 komentarzy:

  1. No i to jest dobrze zrobione mięso :) Odrazu widać, że kucharz porządny. Po miesie to najłatwiej poznać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hummm que maravilha e delicia.
    Um abraço e bom fim de semana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Powinnam po świętach dbać o linię, a Ty mnie kusisz tak pysznym miąskiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miąsko jest super i nie utyjesz od niego.

      Usuń
  4. wspaniałe mięsko poza schabem to mój ulubiony rodzaj mięsa ;-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks