Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 26 kwietnia 2016

Stek wołowy bavette w czerwonym sosie curry z bazylią

Pyszne danie obiadowe dla mięsożerców do których my się zaliczamy.
Mogę nie jeść mięsa długo ale jak mnie najdzie ochota wtedy solidny kawał mięsa muszę pożreć i znowu na jakiś czas spokój.
Tak było tym razem i steki z pysznego mięsa wołowego zakupiłam i do gotowania, polecam.
Stek wołowy bavette w czerwonym sosie curry z bazylią. 

                 
                   Składniki:
  • 3 steki wołowe bavette
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 2 nieduże cukinie 
  • 2 łodygi trawy cytrynowej przekrojone na pół
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru pokrojony w plastry
  • 1 mała papryczka jalapenio
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 1 saszetka czerwonej pasty curry Kanokwan
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 40 ml sosu rybnego 
  • 1 słoiczek kiełków fasoli Mun - 330 g
  • 10 listków świeżej bazylii
  • grubo mielony czarny pieprz
Steki wyjęłam z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
Natarłam je 2 łyżkami oleju kokosowego, pieprzem i solą.
Smażyłam na patelni grillowej po około 4 minuty z każdej strony.
Jeśli lubicie mięso bardziej wysmażone wystarczy umieścić je w piekarniku na kilka minut w 180 C.
Plastry cukinii ułożyłam na blaszce i piekłam 15 minut w temperaturze 180 C.
Pozostały olej kokosowy rozpuściłam w garnku, dodałam trawę cytrynową, plastry imbiru, czosnek w plasterkach i drobniutko posiekaną papryczkę jalapenio bez pestek i podgrzewałam na małym ogniu aby przyprawy się nie przypaliły.
Dodałam teraz pastę curry, wymieszałam i po chwili dodałam mleczko kokosowe, gotowałam 5 minut po czym doprawiłam do smaku cukrem trzcinowym i sosem rybnym.
Gotowałam wszystko 10 minut aż sos lekko zgęstniał, następnie dodałam plastry podpieczonej cukinii, osączone kiełki fasoli Mun i całe listki bazylii.
Gotowy sos przełożyłam na talerz a na wierzchu ułożyłam pokrojony w plastry stek wołowy.
Smacznego.
Przepis kuchni azjatyckiej.
"Podróże małe i duże"
Żonkile

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks