Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 15 kwietnia 2016

Zupa ziemniaczana ze smażonym łososiem

Zupa, niektórzy jej nie lubią, niektórzy mówią że jest mało treściwa i że się nie najadają, to oczywiście rzecz gustu.
Ta zupa z łososiem na pewno zaspokoi głód niejednego głodomora więc zachęcam do gotowania i polecam gorąco.
Zupa smakowita, aromatyczna i treściwa dzięki ziemniakom i rybie, polecam.
Zupa ziemniaczana ze smażonym łososiem.


                 Składniki:
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 duży por - biała część
  • 500 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 250 ml bulionu grzybowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 - 5 gałązek tymianku
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki papryki zielonej w płatkach
  • masło klarowane do smażenia
  • 300 g filetu z łososia
  • mąka ryżowa do panierowania 
  • olej do smażenia
Pora umyłam i pokroiłam w półplastry.
Ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
Zioła umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Czosnek obrałam i posiekałam a cebulę po obraniu pokroiłam w półplastry.
Łososia pokroiłam w paski, posoliłam i oprószyłam pieprzem, odstawiłam na kilka minut.
Na patelni rozgrzałam masło i dodałam oliwę, podsmażyłam na nim czosnek, cebulę a potem dodałam pora i ziemniaki, smażyłam 5 minut.
Zalałam całość bulionem warzywnym i grzybowym, oraz dodałam płatki zielonej papryki, gotowałam 20 minut aż ziemniaki zmiękły.
Do zupy dodałam teraz posiekany koperek i natkę oraz listki tymianku i zmiksowałam wszystko na gładki krem.
Ponownie postawiłam garnek na ogień i dodałam śmietankę, zagotowałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Każdy kawałek łososia obtoczyłam w mące ryżowej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Podałam zupę na talerzu i na każdą porcję dodałam chrupiące kawałki łososia i posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja na obiad. W sam raz dla mnie. Powoli wracam do gotowania i blogowania ;) Od razu zapraszam do kolejnej edycji Pieczarkowego Tygodnia, który rusza już w poniedziałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu za zaproszenie. Fajnie że wracasz, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Za zupą ziemniaczaną nigdy nie przepadałam ale w takiej postaci nigdy nie jadłam:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne połączenie łososia w zupie

    --------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks