Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 18 maja 2016

Babka pomarańczowa

Przepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa?
Pierwszy raz upiekłam ją na Wielkanoc a teraz często sobie taką babeczkę piekę bo jest niesamowita w smaku i wyglądzie, po prostu pycha.
Polecam gorąco i na co dzień i od święta.
Babka pomarańczowa.

                  
                   Składniki: forma do baby 18 cm średnicy
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 ml letniego mleka roślinnego
  • 7 g drożdży instant
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki pure z batata lub marchewki
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g ciepłego oleju kokosowego
                   Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki świeżo startej z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • skórka pomarańczowa do posypania

Najpierw zrobiłam pure z batata czyli ugotowałam ziemniak a potem rozgniotłam go widelcem.
W misce połączyłam mąkę, mleko i drożdże, cukier i sól i wymieszałam hakiem miksera.
Potem dodawałam pure po łyżce na przemian ze skórką pomarańczową, powoli dodając następną łyżkę dopiero jak pierwsza została wmiksowana.
Miksowałam jeszcze 2 minuty.
Teraz cały czas miksując dodawałam po łyżce oleju kokosowego a jak wlałam całość miksowałam jeszcze 5 - 6 minut.
Foremkę wysmarowałam olejem i wysypałam mąką.
Przełożyłam ciasto do foremki lekko natłuszczonymi dłońmi bo się lepi, wygładziłam wierzch, przykryłam foremkę folia spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu piekłam babę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Po upieczeniu wyjęłam babkę na blat i wystudziłam.
Jak baba stygła zrobiłam lukier czyli wszystkie składniki włożyłam do moździerza i utarłam lśniący lukier.
Polałam babę lukrem i posypałam skórką pomarańczową.
Marta pisze aby nie kombinować tylko ściśle trzymać się przepisu, nic nie dolewać nic nie ujmować, aby wyrosła trzeba szczelnie nakryć ją folią, dobrze wmiksować pure w ciasto a będzie pyszne i puszyste.
Ja tak zrobiłam i wyszło cudownie.

Smacznego.
Przepis Jadłonomia.
"Podróże małe i duże"
Koźlarz czerwony

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo przyjemnie! Uwielbiam takie zwykłe babki, cytrynowa też dobra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynowej wegańskiej nie robiłam, pewnie tez jest pyszna.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks