wtorek, 3 maja 2016

Chiński makaron z marynowanym tofu

Tofu to taki ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego.
Według legendy wynaleziony w Chinach.
Tofu nie ma smaku i dlatego przyjmuje smak jaki mu nadamy.
Wystarczy go dobrze zamarynować.
Jest idealny do makaronu czy udawania mięsa dla wegan.
Polecam jeśli ktoś nie jadł bo jest wart spróbowania.
Chiński makaron z marynowanym tofu.

               
                   Składniki:
          Marynata do tofu:
  • 400 g tofu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta imbiru
  • szczypta ostrej papryki
           Makaron :
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średni brokuł
  • 1 szklanka wody z blanszowania brokułu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 125 g makaronu chińskiego do smażenia w woku
  • kilka gałązek oregano
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • sól morska

Tofu pokroiłam w kostkę.
Wszystkie składniki marynaty umieściłam w miseczce, wymieszałam i włożyłam do niej kostki tofu, wymieszałam i miseczkę włożyłam na noc do lodówki.
Następnego dnia podsmażyłam tofu razem z marynatą na oleju.
Brokuła podzieliłam na różyczki i blanszowałam go 5 minut w osolonej i pocukrzonej wodzie.
Paprykę pokroiłam w paseczki a cebulę w ćwierć plasterki.
Na patelni  rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i paprykę a potem włożyłam na patelnię makaron, chwilę smażyłam, podlałam wodą z gotowania brokułu.
Gotowałam jeszcze 5 minut, dodałam listki z oregano i tymianku.
Makaron ułożyłam na talerzu razem z podsmażonym tofu i różyczkami brokuła.
Posypałam listkami tymianku.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Czapla biała

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger