Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 1 maja 2016

Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny

Dobrego chleba w moim domu nigdy nie może zabraknąć.
Pisząc dobrego mam na myśli  takiego domowej roboty czyli nawet jak jest z mąki białej to i tak jest lepszy od tego ze sklepu i to nie ulega żadnej dyskusji.
Tak więc dziś chleb bardzo pyszny i bardzo prosty, polecam.
No to pieczemy moi mili.
Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny.

         
                  Składniki: ( 2 bochenki, formy 26 x 14 góra )
         Zaczyn: ( rano )
  • 1 szklanka zakwasu żytniego czynnego
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej T 2000
         Chleb właściwy ( wieczorem )
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 100 g otrębów pszennych
  • 800 ml letniej wody
  • 80 g zarodków pszennych stabilizowanych
  • 2,5 łyżeczki soli
  • garść siemienia lnianego
Składniki na zaczyn włożyłam do miski, wymieszałam i przykryłam folią spożywczą, pozostawiłam na blacie kuchennym na 8 - 10 godzin.
Wieczorem do zaczynu dodałam obie mąki, sól, zarodki i otręby a także siemię lniane i dobrze wymieszałam.
Przełożyłam ciasto do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką i włożyłam do reklamówki, zawiązałam na górze i pozostawiłam do wyrośnięcia na całą noc.
Rano wyjęłam formy z reklamówki, chleb wyrośnie do wysokości foremki.
Chlebki spryskałam wodą przed włożeniem do piekarnika.
Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleby z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Polska Noc Kabaretowa - Kabaret Nowaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks