poniedziałek, 30 maja 2016

Chleb pszenno - żytni z owsem i suszem z pomidorów

Pyszny bochen dziś dla Was mam.
Chleb łatwy w przygotowaniu, potem aromatyczny i zdrowy.
Wiecie że wyśmienicie smakuje ciepły z masłem i nic więcej?
Zapraszam do pieczenia.
Chleb pszenno - żytni z owsem i suszem z pomidorów.

               
                     Składniki: 2 bochenki - foremki 26 x 12
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 300 g mąki pszennej graham T 1850
  • 100 g mąki żytniej T 720
  • 1/2 szklanki ziarenek siemienia lnianego
  • 2 - 3 łyżki posiekanego zielonego  suszonego owsa
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżki proszku z suszonych pomidorów
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml wody

Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
Do miski wsypałam mąki, sól, siemię, susz z pomidorów i owies, wymieszałam.
Teraz do miski wlałam wodę z drożdżami i wymieszałam dokładnie. 
Ciasto jest dość gęste.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch przy pomocy łyżki zanurzanej w wodzie.
Przykryłam foremki ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzałam do 240 C.
Jak chleb wyrósł spryskałam wierzch wodą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam 10 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Urok hiacyntów

2 komentarze

  1. Chlebek wygląda pysznie! Ostatnio jem tylko chleb domowej roboty, więc z chęcią wypróbuję ten przepis :)
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger