Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 16 maja 2016

Hummus z jabłkiem

Hummus pochodząca z Libanu potrawa a raczej pasta popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej.
Wariantów wiele ale zawsze musi posiadać ciecierzycę, czosnek i pasę sezamową tahini.
Jest pyszna i bardzo popularna obecnie wśród wegetarian i wegan.
Ja ten przepis zaczerpnęłam od Marty Dymek.
Hummus z jabłkiem.

             
                   Składniki:
  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 2 szklanki jasnej pasty tahini
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 kwaśne jabłko
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • garść świeżego tymianku z łodyżkami
  • olej
  • ⅔ szklanki lodowatej wody
  • oliwa dobrej jakości do polania
  • świeże listki tymianku do posypania

Ciecierzycę namoczyłam dzień wcześniej na noc w zimnej wodzie a następnie rano odlałam wodę i zalałam nową, ugotowałam bez soli do miękkości tak aby prawie się rozpadała w palcach czyli jakąś godzinę.
Odcedziłam i wystudziłam.
Jabłko obrałam ze skórki i wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej, włożyłam kawałki jabłka, wsypałam cukier i gałązki tymianku i smażyłam ok. 8 minut.
W między czasie posiekałam czosnek i dodałam go do  jabłek pod koniec smażenia.
Do miski wsypałam zimną ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny oraz sól i utarłam całość ręcznym blenderem na gładką pastę.
Jak pasta była już gładka dodałam do niej zawartość patelni z jabłkami, ziołami i ponownie zmiksowałam.
Na koniec dodawałam lodowatą wodę miksując do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
Woda musi być zimna aby pasta nabrała odpowiedniej konsystencji i gładkości.
Jeszcze doprawiłam do smaku solą i przełożyłam do miski, zrobiłam łyżką wgłębienie i polałam dobrej jakości oliwą extra vergine, posypałam listkami tymianku cytrynowego.
Podałam z grzankami.
Smacznego.
Przepis kuchni arabskiej.
"Podróże małe i duże"
Róże

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Uwielbiam hummus ale w takiej wersji jeszcze go nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks