wtorek, 10 maja 2016

Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry

Tradycyjna kuchnia jemeńska jest bardzo prosta a jej potrawy przygotowywane zawsze ze świeżych składników.
Kuchnia jemeńska uważana jest za bardzo zdrową i bogatą w składniki odżywcze.
Dziś podam przepis na typowy chleb jemeński z pastą z kolendry.
Chleb jest bardzo aromatyczny i przepyszny.
My zajadaliśmy go tylko samego ale może być dodatkiem do zup czy mięs.
Polecam gorąco.
Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry.
                    
                    Składniki:
               Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej T 2000
  • 14 g suszonych drożdży
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
              Pasta z kolendry:
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 mała papryczka chili
  • 6 cebul dymek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 20 świeżych liści mięty
  • 100 g bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól morska
  • pieprz
Najpierw zrobiłam ciasto.
W misce wymieszałam mąkę razową, sól, drożdże i 1 szklankę mąki pszennej T 650.
Dodałam wodę i ciągle mieszając dodawałam w razie potrzeby resztę mąki tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto wyrabiałam 10 minut. 
Przykryłam kulę ciasta ściereczką i odstawiłam na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
Filet z kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.
Oprószyłam solą i pieprzem i smażyłam na rozgrzanym maśle aż kurczak się ładnie zrumienił.
Kolendrę - ja dałam całą doniczkę zakupioną w markecie - liście i łodyżki przełożyłam do blendera.
Dodałam ząbki czosnku, posiekaną dymkę, posiekaną chili, utłuczoną w moździerzu kolendrę, listki mięty i zmiksowałam na pastę.
Potem dodawałam bulion, tyle aby powstała pasta ale nie zupa.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 części i z każdej uformowałam kulę.
Rozwałkowałam każdą kulę na placek o średnicy ok. 15 cm.
Placki posmarowałam masłem klarowanym, nałożyłam po łyżce pasty z kolendry, rozsmarowałam i na wierzchu ułożyłam kawałki kurczaka.
Piekarnik rozgrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chlebki ułożone na papierze
do pieczenia przez około 5 - 8 minut lub do zrumienienia.
Podałam jeszcze ciepłe.
Smacznego.
Przepis kuchni jemeńskiej.
"Podróże małe i duże" 
Dzięcioł

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger