Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 6 maja 2016

Krewetki w tempurze kokosowej

Ponieważ krewetki uwielbiamy pod każdą postacią, a takich w chrupiącej tempurze jeszcze nie próbowaliśmy, czas przyszedł i na nie.
Krewetki są mega pyszne, chrupiąca skorupka pod którą jest miękkie wnętrze.
Do tego sos z mango dopełnia całości, lekko słodkawy i kwaskowaty, pyszny.
Zapach kokosu podczas smażenia jest rewelacyjny, polecam.
Krewetki w tempurze kokosowej.

               
                   Składniki: ( 2 porcje )
  • 500 g średniej wielkości krewetek
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki zimnej wody (najlepiej gazowanej)
  • sól (opcjonalnie inne ulubione przyprawy)
  • olej do smażenia
                    Sos z mango:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 owoc mango
  • 1 łyżka oliwy
  • różowa sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty

Krewetki obrałam z pancerzyków, wyjęłam jelita, umyłam i osuszyłam.
Fajnie jest zostawić ogonek, ja z rozpędu go oderwałam a byłby przydatny przy maczaniu w cieście.
Krewetki posoliłam i posypałam pieprzem.
Mango obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej kostki mango i posiekany drobno czosnek.
Smażyłam do momentu aż mango całkiem się rozpadło, dodałam wówczas sól, pieprz i posiekaną miętą.
Do miski wsypałam obie mąki, wiórki, wbiłam jajo, wlałam wodę gazowaną i szybko wymieszałam aby powstało jednolite ciasto, gładkie ale niezbyt gęste.
Na patelni rozgrzałam olej.
Każdą krewetkę maczałam w cieście i wkładałam na rozgrzany olej, smażyłam na złoty kolor ze wszystkich stron.
Krewetki smażyłam ok. 4 - 5 minut po czym wyjmowałam je łyżką cedzakową i osuszałam na ręczniku papierowym.
Podałam krewetki z sosem mango.
Smacznego.
Źródło na krewetki, sos przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty Tunezji

2 komentarze:

  1. Ja zawsze robiłem w cieście piwnym :) Ale muszę przyznać, że przepis z tempurą kokosową jest bardzo kuszący. W krewetkach najlepsze jest to, że są smaczne i idealnie nadają się na przystawkę lub kolację – a przy tym wcale nie trzeba długo stać w kuchni :) Dla mnie to ogromny plus, bo gdy pracuje się w Szybkiej Pizzy i potem wraca do domu, to nie zawsze ma się ochotę na gotowanie czegoś godzinę lub dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie krewetki są dobre i już więc niewiele trzeba aby podkreślić ich jedyny i niepowtarzalny smak.Pizzy to Ty pewnie masz już dość?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks