Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 18 maja 2016

Naleśniki po skandynawsku, ziołowe z łososiem

Pyszne naleśniki, uwielbiam, a takie ziołowe to raj dla zmysłów.
Polecam gorąco i dla tych co kochają łososia a jest ich niemało.
Tak się objadłam że aż nie powinnam.  
Ale czasami tak to jest jak coś nam smakuje, teraz trzeba pobiegać, poćwiczyć i będzie ok.
No ale najważniejsze są tu naleśniki i na nie zapraszam.
Naleśniki po skandynawsku, ziołowe z łososiem.



                     Składniki:
                Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 gałązki tymianku
                Dodatki:
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 świeżego wężowego ogórka
  • 8 plastrów wędzonego łososia 
  • 75 g musztardy
  • 50 g miodu
  • olej do smażenia

Natkę i tymianek umyłam i osuszyłam, posiekałam.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
Jaja ubiłam z solą.
Mąkę wymieszałam z mlekiem i dodałam masę jajeczną. 
Potem dodałam posiekane zioła i zmiksowałam na gładkie ciasto.
Odstawiłam ciasto na 15 minut.
Koperek umyłam i osuszyłam, odłożyłam 2 gałązki do przybrania a resztę posiekałam.
Ogórka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plasterki.
Musztardę wymieszałam z miodem i posiekanym koperkiem. 
Na patelni 24 cm usmażyłam 6 naleśników lekko oliwiąc patelnię.
Naleśniki smażyłam po ok. 2 minuty z każdej strony, są dość grube jak na naleśniki.
Każdy naleśnik złożyłam na cztery a na wierzchu ułożyłam plastry łososia, plastry ogórka, gałązki koperku i polałam musztardowym sosem.


Smacznego.
Przepis kuchni skandynawskiej.
"Podróże małe i duże"
Mleczna łąka

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks