Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 5 maja 2016

Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym

Pyszne sajgonki na cieplejsze dni.
Szybkie w wykonaniu, smaczne, pełne kolorów i znikają zdecydowanie za szybko.
Zróbcie sobie dużo bo będą smakowały.
Polecam gorąco.
Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym.



               Składniki:
        Sajgonki:
  • paczka papieru ryżowego 23 x 23
  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
  • 2 garście kiełków słonecznika
  • 3/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
  • kilka łyżek młodego imbiru marynowanego
  • olej do smażenia
        Marynata do mięsa:
  • 2 łyżki sosu sojowego
         Sos słodko - kwaśny:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
          Dodatki do sosu:
  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka starta z limonki
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego


Najpierw zamarynowałam mięso w sosie sojowym i odstawiłam na 2 godziny.
Można to zrobić dnia poprzedniego.
Potem usmażyłam mięso wraz z marynatą na patelni do miękkości bez tłuszczu.
Mięso zostawiłam aby odpoczęło po czym porwałam je na kawałki.
Teraz sos: cukier puder, ocet ryżowy oraz wodę zagotowałam.
Do przestudzonego sosu dodałam drobniutko pokrojoną paprykę, starty na tarce czosnek, sok z pomarańczy, sos ostrygowy oraz skórkę otartą z limonki, wymieszałam.
Papier ryżowy wyjęłam na blat, posmarowałam letnią wodą i na środek nałożyłam kawałki mięsa, kiełki, imbir i oliwki
i zwinęłam tak jak się zwija gołąbki.

I tak zwijałam sajgonki aż wyczerpały się składniki.
Smażyłam sajgonki na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Podałam z sosem słodko - kwaśnym.

Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne róże

1 komentarz:

  1. Smakowite:)))zawsze kiedy do Ciebie zaglądam dostaje weny kulinarnej:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks