Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 26 maja 2016

Sernik z frużeliną wiśniową

Dzień Matki to dobry powód aby pysznym ciastem poczęstować swoje dzieci albo....dzieci mogą upiec ciasto dla swoich mam.
Wszystkim mamom w dniu ich święta szczęścia, zdrowia i miłości swoich pociech.
Częstujcie się proszę pysznym sernikiem.
Sernik z frużeliną wiśniową.



                    Składniki: ( tortownica 22 cm )
             Spód:
  • biszkopty okrągłe
             Masa serowa:
  • 750 g dwukrotnie mielonego twarogu półtłustego
  • 5 jaj
  • 150 g cukru pudru trzcinowego
             Frużelina wiśniowa:
  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki wody 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jaja umyłam i osuszyłam.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 
Twaróg dwukrotnie przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa z sitem o średnich oczkach.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Żółtka ubiłam z cukrem na puszystą, białą masę, dodałam ser, zmiksowałam i na koniec dodałam pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszałam.
Na dno tortownicy zapięłam papier do pieczenia i ułożyłam na nim okrągłe biszkopty.
Na biszkopty wylałam masę serową, wyrównałam wierzch sernika.
Piekłam sernik przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika uchyliłam drzwiczki piekarnika a sernik zostawiłam w środku.
Wiśnie przełożyłam do garnuszka, wlałam wodę i wsypałam cukier i gotowałam 5 minut aż wiśnie lekko się rozpadły.
W 1/3 szklanki wody rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i wlałam do wiśni ciągle mieszając.
Gotowałam aż masa zgęstniała. 
Jak sernik wystygł na wierzch wylałam zimną frużelinę i wstawiłam formę z ciastem do lodówki na całą noc.
Rano zdjęłam obręcz tortownicy i sernik gotowy do jedzenia.

Smacznego.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Tulipany

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałeczek, bo nabrałam ochoty na ten serniczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski! I ta frużelina na wierzchu - mniam! Muszę w tym sezonie koniecznie zrobić taką w słoiczki na zimę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszny sernik;) jem oczami własnie i nie mogę się najeśc;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks