Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 25 czerwca 2016

Clafoutis z malinami

Dawno już nie brałam udziału w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie bo jakoś nie po drodze mi było.
Tym razem postanowiłam dołączyć do wydarzenia i upiec tą malinową pychotę. 
Clafoutis to francuski deser z regionu Limousin w środkowej Francji.
Jest to deser składający się ze świeżych owoców zapieczonych pod warstwą ciasta.
W oryginale są to wiśnie u mnie jednak są to maliny.
Zapraszam na przepyszny deser, ja zjadłam go na śniadanie.
W przepisie podanym przez Gochę pozmieniałam ilości i zrobiłam w dwóch naczyniach do zapiekania wielkości 20 x 15.
Clafoutis z malinami.


              Składniki:
  • 3 jaja
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 180 ml śmietanki kremówki 36%
  • 120 ml tłustego mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 500 g malin
Jaja muszą mieć temperaturę pokojową.
Ubiłam jaja z cukrem na puszysty kogel mogel.
Połączyłam śmietankę z mlekiem, wymieszałam i ciągle miksując dolałam do jaj. 
Teraz dodałam mąkę i krótko zmiksowałam.
Na dno foremek do zapiekania wyłożyłam maliny,
 zostawiając kilka do dekoracji.
Na maliny wylałam masę jajeczną.

Piekłam deser w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut lub do momentu aż wierzch się ładnie zrumieni.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
Razem ze mną clafoutis piekła jeszcze Asia z Notatki kulinarne.
"Podróże małe i duże"
Rzepakowe pole

5 komentarzy:

  1. nie udało mi się z wami upiec, ale na pewno wykorzystam ten przepis później;) wspaniale wygląda;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks