Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 22 czerwca 2016

Na grzyby, na ryby czyli halibut z boczniakami

Lubię ryby, lubię grzyby i dzięki temu połączyłam je razem w jednym pysznym daniu.
Halibut jest dość drogą rybą ale jedną z najzdrowszych bo z rybami tak już jest że im bardziej tłuste tym zdrowsze.
Rybi tłuszcz ma niezliczone ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 tak zbawiennych dla organizmu.
Ja osobiście halibuta uwielbiam, jest bardzo delikatny i błyskawiczny w przygotowaniu, nie trzeba go jakoś specjalnie przyrządzać tylko usmażyć i już jest pysznie.
Zapraszam na pyszne jedzenie.
Na grzyby, na ryby czyli halibut z boczniakami.

                    
                   Składniki:
  • 500 g halibuta bez skóry
  • 250 g boczniaków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Halibuta pokroiłam na mniejsze kawałki bo duże mogą się rozpaść na patelni, ryba jest bardzo delikatna bez skóry.
Rybę posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Boczniaki pokroiłam w paski.
Na jednej patelni rozpuściłam masło klarowane i smażyłam na nim pokrojone boczniaki, posoliłam je i oprószyłam pieprzem podczas smażenia.
Smażyłam około 6 - 8 minut aby boczniaki były chrupiące.
Na drugiej patelni ułożyłam papier do pieczenia i pokropiłam go olejem, rozgrzałam patelnię i ułożyłam kawałki ryb.

Smażyłam minutę z każdej strony, uważając przy przekręcaniu aby ryba się nie połamała.
Podałam rybę z boczniakami, pomidorkami i ogórkiem konserwowym.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Roślinność majowa

2 komentarze:

  1. Uwielbiam halibuta, ale zawsze na patelni mi się rozwala ;) Zdecydowanie wolę go w wersji piekarnikowej - dużo łatwiej się go przekłada, no i na talerzu jest w całości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli usmażysz go na pergaminie to nie ma prawa się rozwalić, zachęcam do wypróbowania tej metody.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks