Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Salsa z papai

Salsa z papai to idealny sos na zimno do mięs, ziemniaków czy jako surówka do obiadu.
Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. 
Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami.
Lekko słodkawa ale o zdecydowanym smaku papaja to bogate źródło likopenu który wymiata z organizmu wszystkie "śmieci".
Zawiera także witaminę A, B6, C, K, E minerały takie jak magnez, żelazo, wapń i znakomicie poprawia trawienie.
Robimy salsę z papai? robicie, wykorzystujecie ten owoc w kuchni?
Pisałam już o tym że pesteczki papai mają działanie zdrowotne, radzę przeczytać.
Salsa z papai.

               
                   Składniki:
  • 1 dojrzała papaja
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 2 szalotki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka miodu nawłociowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny

Papaję obrałam ze skórki, wydrążyłam pesteczki i pokroiłam w drobniutką kosteczkę.
Tak samo w drobną kosteczkę pokroiłam pomidora i paprykę.
Posiekałam natkę i szalotki.
Wszystko razem wymieszałam i dodałam do miski miód, sok z cytryny oraz oliwę a także sól i pieprz.
Gotową salsę wstawiłam do lodówki bo najlepsza jest schłodzona. 
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Zagramy w chowanego?

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Taka tez jest ta salsa, apetyczna i orzeźwiająca.

      Usuń
  2. 2 tygodnie temu zjedliśmy ze smakiem, dziś robię ponownie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks