piątek, 17 czerwca 2016

Schab w pomidorach

Propozycja na dziś to mięso do obiadu albo jak wolicie do chleba.
I tak i tak jest znakomite bo wypróbowałam.
Duży kawał schabu wystarczy rozciąć na płat, posmarować pastą, zwinąć i upiec.
Bardzo prosto i bardzo smacznie.
Schab w pomidorach.

             
                  Składniki:
  • 1,2 kg schabu bez kości
                  Pasta:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka miodu
  • olej do smażenia

Schab rozcięłam tak aby powstał płat mięsa gotowy do zwinięcia.
Keczup, koncentrat pomidorowy i miód wymieszałam na pastę.
Pastą posmarowałam cały płat i zwinęłam go w roladę.
Na końcu mięso spięłam wykałaczkami.


Obsmażyłam mięso na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, przełożyłam roladę do naczynia żaroodpornego i posmarowałam resztą pasty.
Przykryłam naczynie i piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut, po czym zdjęłam przykrycie i piekłam jeszcze 20 minut.
Po upieczeniu pozwoliłam mięsu odpocząć 30 minut.
Potem wyjęłam wykałaczki i pokroiłam w plastry.
Podałam z ryżem i  karmelizowaną mini marchewką.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Pan czy pani koza?

8 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis :) Ale ciekawa jestem, czy można zamiast koncentratu użyć pomidorów z puszki? Albo sparzonych pomidorów bez skórki :) A całość wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam gdyż wszystko Ci wypłynie, koncentrat jest gęsty i trzyma się mięsa w środku. Przecież koncentrat ma więcej likopenu niż pomidor więc nie obawiaj się jego.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger