Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Truskawki zapiekane z ajerkoniakowym koglem moglem

Znalazłam ten przepis i pomyślałam że to musi być wyborny w smaku deser i co ? nie myliłam się, on taki jest.
Alkohol wyparuje w piekarniku a w kokilce zostaje kwintesencja smaku i aromatu.
Jest to przepis wprost z kaszubskich domostw i króluje w niejednej restauracji.
Wypróbujcie bo warto.
Truskawki zapiekane z ajerkoniakowym koglem moglem.


                Składniki: 2 porcje
  • 200 g truskawek dorodnych, dojrzałych
  • 200 ml ajerkoniaku najlepiej domowej roboty 

Truskawki umyłam, osuszyłam i odszypułkowałam.
Pokroiłam je na cząstki i ułożyłam w kokilkach.
Zalałam truskawki alkoholem lekko potrząsając aby ajerkoniak wszędzie dotarł. 
Wstawiłam kokilki do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam ok. 45 minut lub do momentu aż się zrumienią.
Zajadać od razu.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Leśne runo

8 komentarzy:

  1. To musi być pyszne :) wygląd może nie powala, ale smak na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że przypadło Ci do gustu, z tym wyglądem to różnie bywa, powinien być bardziej ciastowaty na górze ale ponieważ truskawki były dośc sokowe więc wyszło tak jak widać.

      Usuń
  2. Dorotko,
    to prawdziwe pyszności.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być przepyszne:))i chętnie wypróbuje:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks