Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 3 czerwca 2016

Wawrzyn szlachetny - Laurus nobilis

Wawrzyn zwany także laurem czy listkiem bobkowym uchodzi za symbol zwycięstwa.
Roślina ta była poświęcona greckiemu bogu Apollinowi i zdobyła jego świątynie.
Poeci i pieśniarze również nosili wieńce laurowe.
W starożytnym Rzymie wieniec laurowy był oznaką sławy i chwały.

Cechy:
Wiecznie zielone małe drzewko lub krzew o gęstym, krzaczastym pokroju i wysokości 1 - 2 m, eliptyczne zaostrzone, ciemnozielone, lśniące, skórzaste liście osiągające 10 cm długości; niepozorne, zielonkawożółte, drobne kwiaty w kątach liści; roślina dwupienna; owocem jest czarna jagoda.
Zastosowanie:
Liścia laurowego jako przyprawy używa się całych liści, zwanych liśćmi laurowymi lub bobkowymi.
Wawrzyn pasuje dobrze do mięs, ryb, sosów, pożywnych jednogarnkowych dań warzywnych, a w klasycznym połączeniu z szyszkojagodami jałowca i pieprzem zwłaszcza do potraw z dziczyzny.
Nie powinno go zabraknąć również w kapuście kiszonej.
Nadaje też delikatną nutę marynowanym ogórkom, śledziom lub octom korzennym.
Liście są poza tym ważnym składnikiem francuskiego bouquet garni. 
W moim domu hoduję wawrzyn w doniczce już od 3 lat i sprawdza się w hodowli domowej - doniczkowej a świeże liście laurowe są delikatniejsze w smaku od suszonych.

4 komentarze:

  1. ciekawa roślina, ostatnio chyba trochę zapomniana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że cały czas na topie, jednak.

      Usuń
  2. Fajny pomysł na dodanie listków wawrzynu do ogórków kiszonych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sa dzięki temu bardzo aromatyczne, polecam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks