Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 19 czerwca 2016

Włoska sałatka caprese

Sałatka caprese, klasyk kuchni włoskiej z okolic Kampanii.
Sałatka ma odzwierciedlać flagę Włoch.
Jest to sałatka z mozzarelli i pomidorów polana sosem z oliwy i przełożona listkami bazylii.
Szybko robimy i zajadamy jeszcze szybciej, polecam w sezonie gdy pomidory pachną latem i słońcem.
Włoska sałatka caprese.

             
                  Składniki: 1 porcja
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • 5 - 6 listków bazylii
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy

Pomidora pokroiłam w cienkie plasterki.
W plasterki pokroiłam również ser a listki bazylii pokroiłam w paseczki.
Ułożyłam na talerzu na zmianę pomidora i mozzarellę.
Oliwę połączyłam z octem i polałam sałatkę. 
Posypałam listkami bazylii i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Konwalie

4 komentarze:

  1. U MNIE TAKA SAŁATKA TO CODZIENNOŚĆ
    FAKTYCZNIE, JEST PRZEPYSZNA.
    POZDRAWIAM:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie że ją lubicie, my uwielbiamy, pozdrawiam Lusiu.

      Usuń
  2. bardzo lubię i często robię. Kwintesencja lata jak dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory pachnące słońcem, mozzarella z mleka od krów wypasanych na łące i skubiących trawę i pachnąca słońcem bazylia, jasne że lato w pigułce, dziękuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks