Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 29 lipca 2016

"Budka" z serem i truskawkami

"Budka" - Tak nazwałam swoje ciasto a tak na prawdę ma ono kilka nazw bo chatka Puchatka, domek, buda psa, buda baby Jagi czy po prostu sernik na zimno a ja nazwałam ciasto budką bo mi przypomina budkę.
Moją budkę zrobiłam z serka homogenizowanego i truskawek ale można dodać inne owoce i będzie super.
Zachęcam do wypróbowania. 
"Budka" z serem i truskawkami.


                    Składniki:
            Masa serowa:
  • 450 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 100 g masła stopionego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml mleka
  • 10 dużych truskawek 
  • jasne herbatniki typu petit beurre 12 sztuk
           Polewa czekoladowa:
  • 125 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki kakao 

Najpierw zrobiłam polewę.
Żelatynę namoczyłam w gorącej wodzie.
Do garnka włożyłam masło, rozpuściłam je i wsypałam cukier puder, mieszałam aż się rozpuścił.
Teraz dodałam namoczoną żelatynę i po jej rozpuszczeniu zdjęłam garnek z ognia, dodałam kakao i szybko wymieszałam aż składniki się połączyły.
Polewa jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia.
Jeśli zastygnie za szybko wystarczy ja podgrzać.
Teraz masa serowa, żelatynę zalałam mlekiem i pozostawiłam do napęcznienia, potem ogrzewałam aż się rozpuściła. 
Serek wymieszałam z cukrem, ekstraktem z wanilii i rozpuszczonym i przestudzonym masłem.
Teraz dodałam rozpuszczoną żelatynę i szybko wymieszałam aby nie zrobiły się grudki.
Na blacie ułożyłam spory kawałek folii aluminiowej, posmarowałam ją pędzelkiem olejem, cieniutko aby tylko była lekko tłusta i posmarowałam środek folii szerokości więcej niż jeden herbatnik i długości więcej niż 4 herbatniki polewą czekoladową, jeszcze lekko ciepłą i najlepiej zrobić to nożem.
Na polewie ułożyłam herbatniki 3 na szerokość a 4 na długość.
Tam gdzie była polewa ma być środkowy pasek herbatników.
Na herbatniki nałożyłam masę serową a na środkowym ciastku ułożyłam truskawki.
Teraz przy pomocy foli złożyłam ciasto w budkę łącząc bok ciastek na górze czyli podniosłam boki folii do góry i złożyłam w tzw. budkę.
Posmarowałam boki sernika resztą polewy czekoladowej i zacisnęłam dość mocno brzegi folii na górze.
Włożyłam budkę do lodówki na całą noc, potem tylko odwinęłam ciasto z folii i pokroiłam na plastry.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Bociania rodzina

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks