Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 16 lipca 2016

Chleb na sodzie z oliwkami i ziołami

Najszybszy chleb na świecie to chleb na sodzie.
Zarobiłam, zamieszałam, uformowałam bochenek i do piekarnika.
Czyż nie jest to szybki sposób na pyszny bochenek?
Dodałam tym razem pachnące zioła i oliwki ale i inne ulubione dodatki będą ok.
Zabieramy się do pieczenia.
Chleb na sodzie z oliwkami i ziołami.


                Składniki:
  • 250 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 1 szklanka maślanki 
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki pokrojonych oliwek zielonych 
  • 4 łyżeczki włoskich ziół liofilizowanych
Mąkę wymieszałam z solą i sodą.
Maślanka musi mieć temperaturę pokojową. 
Pokroiłam oliwki na połówki.
Do mieszanki suchych składników dodałam maślankę i wymieszałam.
Na koniec dodałam zioła i oliwki i jeszcze raz wymieszałam.
Ciasto powinno być lekko lepiące ale takie z którego można uformować bochen.
Jeśli tak nie jest wystarczy podsypać mąką ale też nie za dużo bo chleb będzie twardy.
Z ciasta uformowałam bochenek, nacięłam go na krzyż dość głęboko i umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
Chleby na sodzie najlepiej jeść tego samego dnia mają wtedy chrupiącą skórkę i mięciutki miąższ, na drugi dzień też są dobre niemniej jednak trochę kruszy się miąższ.
Smacznego.
Przepis autorski kuchni irlandzkiej.
"Podróże małe i duże"
Łąka

6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda.
    Musi smakować niesamowicie z oliwkami.
    Zapraszam na mój przepis na chlebek. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygujący przepis! Kolejny :) Chciałabym go wypróbować. Gdzie kupię włoskie zioła liofilizowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję je w Lidla, podczas włoskiego tygodnia.

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedź. Czekam niecierpliwie na ten włoski tydzień i zrobię zapas. Chyba, że samemu mogę skomponować takie zioła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli posiadasz zioła liofilizowane to jasne że mieszankę zrobisz sama, takie suszone nie maja takiego aromatu.
      W Lidlu często są więc zakupisz na pewno. Ja kupuję po 4 słoiczki bo są na prawdę rewelacyjne.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks