Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 3 lipca 2016

Chleb pszenno - jęczmienny z błonnikiem i czarnuszką na zakwasie

Kolejny pyszny i zdrowy chleb zagościł dziś na mym stole.
Chleb łatwy w wykonaniu więc zachęcam do wypróbowania.
Mąkę jęczmienną zakupicie już w każdym dobrym sklepie ze zdrową żywnością.
Mąkę "00" można już kupić np. w Tesco.
Zabieramy się zatem do pieczenia?
Chleb pszenno - jęczmienny z błonnikiem i czarnuszką na zakwasie.

              
                     Składniki: 2 keksówki 26 x 12
             Zaczyn:
             Chleb właściwy:
  • 600 g mąki pszennej T 750
  • 200 g mąki jęczmiennej
  • 500 g letniej wody
  • cały zaczyn
  • 15 g soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki błonnika witalnego
  • czarnuszka do posypania
Do miski wsypałam mąkę "00" i dodałam zakwas z mąki "00" a także wodę, wymieszałam i miskę z zaczynem włożyłam do reklamówki.
Pozostawiłam zaczyn na całą noc.
Rano do miski wsypałam mąki, dodałam sól i cukier a także zaczyn i błonnik, na końcu dodałam wodę.
Mieszałam i wyrabiałam przy użyciu mieszadła hakowego przez 10 minut.
Miskę z ciastem włożyłam do reklamówki, szczelnie zamknęłam i pozostawiłam do wyrastania na 1 godzinę.
Potem ciasto przełożyłam do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, wygładziłam wierzch i posypałam czarnuszką.
Ponownie foremki znalazły się w reklamówce do wyrastania na 2 - 3 godziny.
Piekarnik nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół a na dno piekarnika włożyłam naczynie z wodą.
Wyrośnięty chleb piekłam przez 10 minut w 240 C a potem zmniejszyłam temperaturę do 210 C i piekłam chlebki jeszcze 25 minut.
Po upieczeniu studziłam chleby na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Majowy wschód słońca

4 komentarze:

  1. Domowy chleb :) Najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda i dlatego polecam serdecznie.

      Usuń
  2. Dorotka :) Chleb w piecu ! zamiast blonnika dalam siemie lniane i mąki pszenna 750 i żytnia :) Po ostudzeniu i degustacji pochwalę się :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie przyślij zdjęcie Danuś, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks