Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 20 lipca 2016

Croque Monsieur - najlepsza kanapka świata

Obejrzałam film z Meryl Streep "To skomplikowane" i zapragnęłam zjeść tą pyszną francuską kanapkę którą Jane serwowała swojemu eks.
Crogue Monsieur czyli Chrupiący Pan to podobno najlepsza kanapka świata.
Kalorie z niej aż kipią ale faktycznie jest ona pyszna, raz na jakiś czas taki zastrzyk energii i kalorii nie zaszkodzi.
Ta moja  francuska kanapka w składzie ma ser Gruyère, musztardę Dijon, sos beszamelowy i parmezan a do tego pyszna szynka długodojrzewająca jamon serrano oraz chrupiąca grzanka a efekt? sami sprawdźcie.
Croque Monsieur - najlepsza kanapka świata.
 

                 Składniki: 1 duża kanapka
  • 2 spore kromki chleba pszennego
  • 4 plastry sera Gruyère
  • 2 - 3 plastry szynki długodojrzewającej - ja miałam jamon serrano
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 50 g masła 
  • łyżka mąki pszennej 
  • ok. 100 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka łyżek startego parmezanu

Zaczynamy przygotowanie.
Rozgrzałam patelnię grillową a na drugim palniku rozgrzałam masło na patelni.
Kromki chleba obtoczyłam w rozgrzanym maśle ale tylko z jednej strony i grillowałam od strony maślanej.
Grillowałam aż kromki się zrumieniły.
Na patelni z masłem dodałam mąkę i chwilę przesmażałam, po czym dolewałam mleko mieszając aby nie zrobiły się grudki, zagotowałam.
Zdjęłam patelnię z ognia, doprawiłam sos do smaku gałką muszkatołowa i solą.
Dodałam też do sosu łyżkę startego parmezanu, wymieszałam.
Jedną z upieczonych pajd chleba stroną niegrillowaną posmarowałam musztardą, ułożyłam na niej plastry szynki i 2 plastry sera.
Wstawiłam kanapkę do piekarnika nagrzanego do 160 C z opcją grzania z termoobiegiem na 3 - 4 minuty lub 180 C z opcją grzania góra/dół.
Wyjęłam ją z piekarnika i nakryłam drugą kromką chleba grillowaną stroną do góry.
Kanapkę posmarowałam sosem beszamelowym, ułożyłam pozostałe plastry sera a na wierzchu posypałam startym parmezanem.
Ponownie wstawiłam kanapkę do piekarnika na 6 - 7 minut lub do momentu aż ser się stopił.
Podałam kanapkę od razu, gorąca jest najlepsza.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże" 
Bez Lilak

6 komentarzy:

  1. super na moje niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, a potem napisz Ry bko czy smakowało?

      Usuń
  2. Jeszcze lepsza jest Croque Madame.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować i tej, dzięki Beata.

      Usuń
  3. Rewelacja, tylko chyba trochę za dużo kalorii jak dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojedzone, pobiegane i kalorie spalone, zachęcam mimo kalorii.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks