Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 25 lipca 2016

Nalewka ananasowa

Pachnąca latem i soczystym ananasem nalewka powstaje już od maja, teraz się klaruje a jak już będzie idealna to zamieszczę zdjęcia gotowej.
Tymczasem zdjęcia robocze i rewelacyjny przepis, koniecznie do wypróbowania bo jak przecedzałam nastaw trochę próbowałam i jest znakomita z lekkim zapachem goździków i przepięknym kolorze.
Nalewka ananasowa.

 
        
              Składniki:
  • 1 ananas ok. 2 kg cały
  • 200 g cukru
  • 3 - 4 goździki
  • około 2 l destylatu 60 %
Ananasa obrałam ze skóry i pokroiłam na kawałki, włożyłam je do słoja.
Zasypałam owoce w słoju cukrem i potrząsając słojem rozprowadziłam cukier po owocach,
zakręciłam słój i pozostawiłam na dobę w ciepłym miejscu aż ananas puścił sok.

Zalałam go teraz destylatem - inaczej mówiąc bimberkiem z dobrego źródła - możecie użyć wódki 40 % lub zrobić ze spirytusu wódkę 60 %, jeśli lubicie mocniejsze nalewki - dodałam goździki
i pozostawiłam w ciepłym miejscu na 3 - 5 tygodni.
Po tym czasie zlałam nalewkę z nad owoców, przefiltrowałam i zlałam do butelek.
Wyniosłam butelki do piwnicy i zostawiłam na pół roku, na święta będzie do spróbowania.
Co 2 - 3 miesiące będę ją zlewać z nad osadu.
Na zdrowie! 
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kalinowe kulki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks