Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 13 lipca 2016

Ośmiornica po grecku w winie

Ośmiornicę podawałam już nie raz nie dwa, w każdej postaci jest pyszna i delikatna.
Dziś przedstawiam ośmiornicę po grecku w winie, klasyczny przepis greckiej kuchni.
Tak podane mięso ośmiornicy jest delikatne i kremowe, do tego ulubiony makaron i obiad gotowy, polecam.
Ośmiornica po grecku w winie.

               
                     Składniki:
  • 1 duża ośmiornica ok. 1 kg
  • 120 ml oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 słodkiej papryki w proszku
  • 3 gałązki tymianku
  • 150 ml wytrawnego różowego wina
  • 100 ml słodkiego białego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów - 400 ml
  • 1/2 szklanki wody 
  • natka pietruszki
  • 200 g makaronu pappardelle
  • 1 gałązka lubczyku

Ośmiornicę - kupiłam mrożoną rozmroziłam, umyłam , wycięłam dziób i pokroiłam na kawałki.
Cebulę i czosnek drobno pokroiłam.
Do garnka wlałam oliwę, wrzuciłam cebulę i czosnek i zeszkliłam warzywa.
Dodałam teraz ośmiornicę i chwilę smażyłam, ośmiornica zmieni nieznacznie kolor.
Dodałam teraz ziele angielskie, liść laurowy, paprykę w proszku oraz tymianek a także wlałam oba wina.
Całość gotowałam aż płyn się zredukował o połowę.
Teraz dodałam do garnka pomidory i wodę i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę.
Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, dodałam posiekany lubczyk.
Makaron ugotowałam al'dente.
Podałam ośmiornicę z makaronem i posypałam posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Konwalie majowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks