Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 18 lipca 2016

Pieczeń z bobem

Ponieważ bób umiłowałam już jako dziecię wyjadając babci z miski i jadałam go ze skórką nie może być inaczej i potrawy z bobu kocham bardzo.
Dziś pieczeń z bobem która smakuje doskonale do obiadu i jako samodzielne danie z ulubionym sosem.
Polecam gorąco.
Pieczeń z bobem.


                 Składniki: keksówka 14 x 24
  • 500 g bobu
  • 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 3 jaja
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 - 3 łyżki oleju czosnkowego
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej

Najpierw ugotowałam bób w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie, odcedziłam, ostudziłam i obrałam ze skórek.
Mięso mielone włożyłam do miski.
Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na oleju czosnkowym, ostudziłam i dodałam do mięsa.
5 jaj ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam w kostkę, dodałam do mięsa.
Posiekałam koperek i szczypiorek i również dodałam do mięsa. 
Z 3 jaj oddzieliłam żółtka od białek, żółtka dodałam do mięsa a białka ubiłam ze szczyptą soli na pianę.
Do mięsa dodałam także sól do smaku i sos sojowy a także bułkę tartą i rękoma wyrobiłam wszystko na jednolitą i lekko lepiącą masę.
Na koniec dodałam ubite białka i delikatnie wmieszałam je w masę mięsną.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam do niej połowę masy mięsnej lekko ja ugniatając, wyłożyłam na nie bób również lekko dociskając go do mięsa.
Bób pokryłam drugą warstwą mięsa, wyrównałam wierzch, polałam go olejem czosnkowym z wierzchu.
Wstawiłam pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 50 minut.
Podałam pieczeń lekko schłodzoną.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Budynek Poczty Polskiej - Ciechocinek

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zachęcam do spróbowania.

      Usuń
  2. Wciąż mnie zaskakujesz:)))dla mnie bób był tylko ze śmietaną a tu takie świetne danie można przygotować:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam ze śmietaną, dasz przepis Reniu?

      Usuń
  3. Nigdy nie słyszałam o pieczeni z bobem :) Ale wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to w końcu usłyszałeś Ramal, jest pyszna i warta spróbowania.

      Usuń
  4. Ciekawa sprawa, fajne połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze smakuje a to jest najważniejsze.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks