Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 9 lipca 2016

Placek jagodowy z kawową pianką

No i kupiłam jagody i upiekłam pyszne ciasto.
Smak jest rewelacyjny, kwaskowaty od jagód i słodki od bezy a ciasto znika w błyskawicznym tempie.
Można popróbować innych owoców w cieście, będzie ciekawie.
Zapraszam na deser.
Ciasto upieczone w ramach akcji "Jagodowo i smacznie".
Placek jagodowy z kawową pianką.



                   Składniki: 24 x 24 cm
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 jaja
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g jagód
                   Beza: 
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Masło rozpuściłam i przestudziłam.
Jagody umyłam na sicie i osączyłam.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Żółtka utarłam z cukrem na kogel mogel.
Mąki przesiałam, połączyłam z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodawałam do masy jajecznej na zmianę  rozpuszczone masło i mąkę cały czas miksując.
Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszałam pianę w ciasto.
Ciasto przełożyłam do wyłożonej pergaminem foremki i na wierzchu ułożyłam jagody lekko je wciskając w ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Kawę rozpuściłam w 2 łyżkach wody.
Gdy ciasto się piekło ubiłam białka na puszystą pianę dodając na koniec cukier puder i kawę.
Po 40 minutach wyjęłam ciasto, nałożyłam na wierzch pianę i zapiekałam jeszcze 10 minut aż piana stała się lekko brązowa.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
Jagodowo na innych blogach:
Różowa kuchnia 
Szóste niebo
Ewusiowe smaki
Izioni pyszne smaki
Esmeralda ze smakiem
Życie zaczyna się w kuchni
"Podróże małe i duże"
Majowe bzy

10 komentarzy:

  1. nie pijam kawy niemal wcale, ale za to wszystkie słodkości z kawowym aromatem uwielbiam! dziękuję za wspólne jagodowe słodzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. UWIELBIAM JAGODY W RÓŻNEJ POSTACI.TWOJE CIACHO NA PEWNO JEST PRZEPYSZNE. DZIĘKUJE ZA WSPÓLNE WYPIEKANIE.

    OdpowiedzUsuń
  3. z kawową pianką...wow...poprosze kawałeczek. uwielbiam kawę i wszystko co kawowe;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon jagodowy trwa, szkoda, że tak krótko. Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie się prezentuje w przekroju bo w smaku to na pewno pyszotka jak mawia moja Hania :) dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Iwonko, dzięki Haniu, buziole.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks