Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 6 lipca 2016

Surówka z brokuła

Brokuła zawsze jadałam gotowanego, nigdy na surowo i to był błąd.
Surowy brokuł drobno posiekany jest chrupiący i obłędny w smaku.
Do niego kilka dodatków i surówka zamiast obiadu stanie się sałatką.
Możecie kombinować jak lubicie i jak chcecie oby tylko efekt zaspokoił Wasze gusta smakowe. 
Polecam gorąco na gorące dni dobrze schłodzoną.
Surówka z brokuła.

                 
                     Składniki:
  • 1 duży brokuł świeży i jędrny
  • 1 puszka - 212 ml kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka octu sherry
  • 2 - 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • sól morska

Brokuła pokroiłam drobno w cienkie plasterki.
Brokuła włożyłam do miseczki, posoliłam, wygniotłam dłońmi i pozostawiłam na 20 minut aby brokuł zmięknął.
Pokroiłam w półplasterki rzodkiewki, czosnek posiekałam, paprykę pokroiłam w paseczki.
Warzywa dodałam do brokuła, dodałam także  kukurydzę wraz z zalewą.
Dodałam pieprz, olej, ocet i syrop klonowy, posiekany koperek i wymieszałam.
Ponownie pozostawiam surówkę do zmacerowania na jakieś 20 - 30 minut, po tym czasie powinna być gotowa.
Ja wolę jak jest schłodzona.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Majowe maki

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię surówki a ta wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks