czwartek, 21 lipca 2016

Tarta jaglana z rabarbarem

Rabarbalove love trwa u mnie dopóki można zakupić rabarbar na straganach czyli do późnych dni wrześniowych a czasami i dłużej.
Tym razem zdrowa, pyszna i szybka w wykonaniu tarta, rozpływająca się w ustach.
Do kawy czy herbaty znakomita, smakuje jak najlepszy sernik o czym niejedna osoba smakująca się przekonała i nie chciała uwierzyć że to kasza, polecam gorąco.
Jaglana tarta z rabarbarem.


Składniki: tortownica 22 cm
  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 500 g rabarbaru
  • olej do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • Kaszę wsypałam na sito i przelałam wrzącą wodą po czym przez kilka chwil płukałam jeszcze pod bieżącą ciepłą wodą.
  • Zagotowałam wodę lekko osoloną.
  • Proporcje są takie 1 szklanka kaszy i 2,5 szklanki wody.
  • Wsypałam kaszę do wrzącej wody, zamieszałam, przykryłam pokrywką i gotowałam 15 - 20 minut, zgasiłam ogień i pozostawiłam jeszcze na 5 minut pod przykryciem, potem kaszę wystudziłam.
  • Teraz kaszę przesypałam do kielicha blendera, dodałam śmietankę, cukier, sok z cytryny i zmiksowałam na gładką masę, miksowałam kilka minut aż masa stała się gładka.
  • Można to zrobić również blenderem ręcznym.
  • Na koniec dodałam mąkę, wymieszałam i przelałam masę do tortownicy wysmarowanej olejem.
  • Wygładziłam wierzch.
  • Rabarbar umyłam i osuszyłam, pokroiłam na 1 cm kawałki, ułożyłam na kaszy lekko wciskając rabarbar w masę.
  • Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut lub dłużej ale tak aby brzegi tarty lekko się przypiekły a środek nie był lepki.
  • Po całkowitym wystudzeniu wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Makówki

4 komentarze

  1. Podoba mi się ten przepis na kaszę jaglaną, którą lubię. Wypróbuję go z innymi owocami, tymi, które mamy w ogrodzie.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że będzie smakowicie z każdymi owocami. Teraz z wiśniami np. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Super to wygląda :) Uwielbiam ciasta z rabarbarem, ale chyba już się sezon skończył, bo nie widzę go w sklepach :(

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger