Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Jaglane brownie

Czekoladowe, mocno czekoladowe, jaglane brownie to ciasto rewelacyjne dla wszystkich miłośników czekolady i zdrowego jedzenia.
Ciasto bowiem upiekłam z samych zdrowych składników więc po zjedzeniu kawałka czy dwóch można je bezpiecznie spalić.
Mnie zauroczyło bardzo i polecam serdecznie.
Do wypieku ciasta użyłam foremki aluminiowej 27 x 17 Gosia - sprytne patenty.
Jaglane brownie.



                  Składniki: Forma 27 x 17
  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka - najlepiej roślinnego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść daktyli
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2  szklanki mąki owsianej
  • cukier puder do posypania
  • 1 marakuja do dekoracji
  • kilka daktyli do dekoracji


Kaszę jaglaną wsypałam na sito i płukałam gorącą woda wprost z kranu przez kilka minut.
Zagotowałam w garnku 3 szklanki wody i wsypałam do niej przepłukaną kaszę, zamieszałam, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam na maleńkim ogniu przez 25 minut, potem wyłączyłam ogień i pod przykryciem pozostawiłam kaszę na 5 minut, potem wystudziłam.
Daktyle wsypałam do miseczki i zalałam wrzącą wodą do wysokości daktyli na 30 minut, potem zmiksowałam razem z wodą na gładką masę.
Czekoladę drobno posiekałam.
Do miski wsypałam przestudzoną kaszę jaglaną, włożyłam papkę z daktyli, dodałam miód, kakao, mleko, jogurt, masło orzechowe, a także mąkę owsianą i proszek do pieczenia i całość zmiksowałam.
Na koniec dodałam posiekaną czekoladę i wymieszałam łyżką.
Formę natłuściłam olejem i wyłożyłam do niej ciasto. 
Piekłam brownie w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem trzcinowym, posypałam posiekanymi daktylami i ziarenkami z przeciętej marakui.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Klon japoński

4 komentarze:

  1. Musi być przeepyszne! :)
    Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/29/pancakes/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię jaglankę. Przepis zabieram do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks