Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 23 sierpnia 2016

Lemoniada arbuzowa

Na letnie orzeźwienie i ochłodzenie lemoniada arbuzowa jest doskonała.
Arbuz to 90 % wody a reszta to kwintesencja smaku więc fajnie go wykorzystać do zrobienia lemoniady.
Polecam z kostkami lodu.
Lemoniada arbuzowa.

                 Składniki:
  • 1 litr wody mineralnej mocno schłodzonej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1 cytryny
  • 500 g miąższu z arbuza
  • kostki lodu
  • kilka listków bazylii
Do garnka wlałam 200 ml wody, dodałam cukier i sok z cytryny i gotowałam przez 8 - 10 minut do uzyskania konsystencji syropu.
Syrop schłodziłam.
Miąższ arbuza przetarłam przez sito o dość dużych oczkach aby tylko nasiona zostały na sicie.
Do dzbanka wlałam resztę wody mineralnej, sok z arbuza, syrop, wymieszałam.
Wsypałam kostki lodu.
Podałam z listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ciechocinek

4 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe lemoniady, Twoja wygląda pysznie i orzeźwiająco :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Dziewczyny, polecam lemoniadę.

      Usuń
  2. Świetny przepis na nadchodzące upały:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dziś wypiłam cały litr, upał niemiłosierny. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks