Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 28 września 2016

Ajwar - bałkańska pasta

Ajwar - ajvar - to bałkańska pasta z papryki i bakłażanów.
Wywodzi się z kuchni serbskiej ale popularna jest na całych Bałkanach.
W oryginalnym ajwarze nie ma pomidorów tak jak czasami spotykam w przepisach, po dodaniu pomidorów staje się ona bułgarską lutenicą.
Samo wykonanie pasty jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.
Pasta znakomita jest do mięs, chleba, placków czy makaronów, polecam.
Ajwar - bałkańska pasta.


                    Składniki:
  • 1 kg dojrzałej czerwonej słodkiej papryki
  • ok. 5 - 6 strączków ostrej papryki chili
  • 3 małe bakłażany
  • 3 nieduże cebule
  • 8 - 10 ząbków czosnku
  • 70 ml oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól morska
  • pieprz


Paprykę umyłam, usunęłam gniada nasienne, przekroiłam na połówki.
Bakłażany poprzekrawałam na połówki.
Cebulę obrałam i pokroiłam na ćwiartki.
Na blaszkach ułożyłam bakłażany,
skórką do dołu i papryki skórką do góry a między warzywa poukładałam cząstki cebuli, czosnek w łupinkach oraz całe papryczki chili.

Jeśli chcecie słodki ajwar nie dodawajcie chili.
Wszystko polałam oliwą, skropiłam octem, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Piekłam warzywa w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 45 - 50 minut.
Wyjęłam blaszki z piekarnika i nakryłam je szczelnie folią aluminiową, pozostawiłam do wystygnięcia.
Potem oddzieliłam upieczonego bakłażana od skórki, przełożyłam do blendera.
Z papryki usunęłam skórkę i przełożyłam do blendera, wycisnęłam upieczone czosnki, dodałam upieczoną cebulę, papryczki chili i wlałam cały sos z pieczenia.
Zmiksowałam wszystko na gładki krem.
Ja przełożyłam pastę do słoików i pasteryzowałam ale można ją przetrzymywać w lodówce.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Jesień idzie....nie ma na to rady

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks