Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 16 września 2016

Bakłażan faszerowany kuskusem

Bakłażany mają w sobie coś magicznego, przynajmniej dla mnie, uwielbiamy je.
Nie umiem opisać na czym polega to coś ale przepięknym oberżynom nie umiem się oprzeć.
Tym razem piękne bakłażany nafaszerowałam kuskusem, i są pyszne, polecam.
Danie poleca się również dla wegan i wegetarian jako samodzielne danie, zresztą ja weganką nie jestem a zjadłam ze smakiem nie dojadając niczego więcej.
Bakłażan faszerowany kuskusem. 


              Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 duża szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 80 g kaszy kuskus
  • 1 duży pomidor
  • 6 suszonych gruszek
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry 
  • 2 - 3 gałązki oregano
  • 8 papryczek galicyjskich padron
  • sól morska
  • pieprz z kolendrą
  • 2 łyżki suszonego koperku
Bakłażany poprzekrawałam wzdłuż na połowę, wydrążyłam łyżeczką miąższ tak aby nie przebić ścianek i zostawiając 1 na ściankach.
Miąższ drobno posiekałam.
Kasze wsypałam do miseczki, zalałam wrzątkiem tak aby przykryć kaszę, przykryłam miskę talerzem i pozostawiłam do napęcznienia i przestudzenia.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę, potem dodałam posiekany czosnek, papryczkę chili i pokrojony bakłażan.
Smażyłam jakieś 5 minut po czym dodałam kmin, roztartą kolendrę, pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyłam kolejne 5 minut, pozostawiłam do przestygnięcia.
Dodałam do warzyw kasze kuskus, listki oregano, suszony koperek oraz posiekane gruszki suszone a także posiekane wraz z pestkami papryczki padron.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem z kolendrą, wymieszałam dokładnie.
Nadziałam połówki bakłażanów farszem lekko go dociskając.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C  z opjcą grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
Smacznego 
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"

                                             Orszelina

2 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie pysznie i bardzo wytwornie:)))Trzeba wypróbować:))))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują wybornie i warte są wypróbowania, polecam Reniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks