Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 27 września 2016

Keczup z cukinii

Ostatnio w necie krążą przepisy na keczup z cukinii, postanowiłam i ja go wypróbować.
Powiem szczerze że jest pyszny, aromatyczny i bardzo szybko znika ale to chyba dobrze bo po to robimy smakołyki aby wszystkim smakowały.
Nie ma przy nim za dużo pracy a efekt piorunujący.
Zajadałam go ostatnio z tortillą, znakomity będzie także do makaronu, polecam.
Keczup z cukinii.


           Składniki:
  • 1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej
  • 4 średnie cebule
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 słoiczki po 190 g koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
Moja cukinia była młoda dlatego użyłam całej, jeśli jednak macie starszą z grubą skórą to trzeba ją obrać i wydrążyć nasiona. 
Takiej oczyszczonej cukinii ma być 1,5 kg.
Starłam cukinię na tarce jarzynowej i dodałam do niej drobno pokrojoną cebulę.
Wszystko posypałam 3 łyżeczkami soli i wymieszałam.
Pozostawiłam cukinię na 3 - 4 godziny aby zmiękła i puściła sok.
Potem gotowałam cukinię około 1,5 - 2 godzin aby zmiękła.
Teraz do garnka wlałam ocet, dodałam cukier i gotowałam kolejne 20 minut.
Na koniec dołożyłam koncentrat pomidorowy, przyprawy, zagotowałam ponownie, gotowałam jeszcze 5 minut.
Doprawiłam solą do smaku.
Przełożyłam sos do umytych i wyparzonych słoików, zakręciłam.
Słoiki wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 120 C z opcją grzania góra/dół i jak piekarnik osiągnął temperaturę 120 C pasteryzowałam je jeszcze przez 15 minut.
Pozostawiłam słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Królewskie danie

8 komentarzy:

  1. O ciekawy pomysł :) Muszę wypróbować :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też zrobiłam, ale bez curry tylko z pieprzem cayen ...fajny jest tylko mi trochę za ostry wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gęstość zawsze można wyregulować, a keczup jest pyszny.

      Usuń
  3. Co Ty nam jeszcze tu wymyślisz????fajny przepis,znów trzeba będzie wypróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks