Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 17 września 2016

Kiszona marchew

Kisiłam już wiele warzyw ale marchwi jeszcze nie miałam przyjemności więc czym prędzej nadrabiam stracony czas.
Marchewka kiszona jest znakomita do kanapek, sałatek i zup.
Na wodzie z kiszonej marchwi można ugotować zupę marchewkową, będzie znakomita.
W tej wodzie jest spora ilość dobrych bakterii, składników a także potężna porcja kwasu mlekowego i to wszystko dostarczamy do naszego organizmu bez suplementów, polecam.
Kiszona marchew.

                Składniki:
  • 2 - 3 kg marchwi
  • 5 - 6 ząbków czosnku 
  • 2 - 3 baldachy kopru
  • ok. 3 cm kawałek korzenia imbiru 
  • ok. 3 cm kawałek korzenia chrzanu
  • 8 - 10 listków laurowych
  • 1 płaska łyżka soli na 1,5 litra wody
  • woda mineralna, źródlana
  • kilka łyżek wody z kiszenia ogórków lub kapusty
  • 1 cebula
Marchew obrałam i poszatkowałam na tzw. mandolinie na plasterki tak samo jak i cebulę.
Można pokroić w cienkie plasterki.
Włożyłam ją do słoja razem z cebulą, czosnkiem, listkami laurowymi, koprem i plasterkami chrzanu i imbiru.
Zamknęłam słój, przemieszałam.
Sól rozpuściłam w wodzie, dodałam kilka łyżek wody z kiszenia ogórków i zalałam marchew.

Marchew przykryłam talerzykiem i przycisnęłam kamieniem a co kilka dni naciskałam na kamień aby odgazować marchew.
Jeśli uzyska już odpowiednią kwasowość, przekładam ją do mniejszych słoików i trzymam w lodówce.
Marchew kisi się jakieś 4 - 5 dni, ale bardziej ukiszona też jest super.
Polecam gorąco.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Słonecznikowe impresje

4 komentarze:

  1. Muszę wypróbować.Marchew mam..tylko chyba z koprem będzie problem.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja poza ogórkami i kapustą nigdy nic nie kisiłam:)))warto spróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, warto Reniu bo kiszonki mają mnóstwo witamin.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks