Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 26 września 2016

Pampuchy - kluski na parze

Przedstawiałam Wam już pampuchy z owocami np. z jagodami czy z truskawkami.
Dziś pokażę Wam przepis na pampuchy które można wykorzystać do mięs, gulaszów i sosów.
Są pyszne, puszyste i bardzo fajnie wchłaniają sosy wszelakie.
Ja podałam je z gulaszem z pręgi wołowej.
Pyszny obiad na stół wjechał, polecam.
Pampuchy - kluski na parze.


                 Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 paczuszka drożdży instant - 7 g lub 20 g drożdży świeżych
  • 1-1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 3 łyżki stopionego masła
Mąkę, drożdże, cukier, jajo i rozpuszczone masło wymieszałam, po czym stopniowo dodawałam podgrzane mleko.
Nie wszystko naraz bo może nie będzie tyle potrzebne.
Wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto.
Uformowałam z ciasta kulę, włożyłam do miski i przykryłam ściereczką.

Miskę z ciastem ustawiłam w ciepłym miejscu na około godzinę aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić zaczyn czyli drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i łyżką mąki, dodać 1/3 szklanki mleka, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Potem postępujemy tak samo jak przy drożdżach instant.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na oprószony mąką blat i szklanką maczaną w mące wykrawałam bułeczki.
Ułożyłam je na blacie posypanym mąką i pozostawiłam pod przykryciem na około 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie przygotowałam garnek - ja na garnek naciągam tetrę i zawiązuje na brzegach gumką bo nie mam garnka do gotowania na parze, a do garnka wlewam do 1/3 wysokości wodę. Kluski ułożyłam na tetrze i przykryłam garnek miską. Kluski parowałam ok. 10 minut.
Podałam z gulaszem z pręgi wołowej.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Koźlarek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks