Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 2 września 2016

Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami

Risotto uwielbiam i zrobiłam go już w różnych wariantach, w zakładce Kuchnia włoska znajdziecie przepisy.
Takiego jednak z kalmarami w całości i groszkiem jeszcze na moich talerzach nie było, polecam gorąco.
Słodki groszek i chrupiące kalmary to idealne połączenie, popróbujcie, zapraszam.
Użyłam tutaj włoskiego ryżu arborio z truflami który jeszcze bardziej podkręca smak dania ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego ryżu do risotto.
Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami.



             Składniki:
  • 1 szklanka ryżu arborio z truflami 
  • 2 cebule dymki
  • 2 - 3 gałązki estragonu
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia risotto
  • 200 ml wina półsłodkiego jasnego
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sera manchego do posypania
  • ok. 600 g kalmarów baby w całości
  • olej kokosowy do smażenia
  • mąka kokosowa do smażenia kalmarów
  • 250 g zielonego, surowego groszku
  • 1 łyżka masła

Kalmary umyłam i osuszyłam, odcięłam tuby od macek.
Szalotkę i czosnek drobniutko posiekałam. 
Groszek umyłam i blanszowałam w osolonej wodzie 3 minuty, odcedziłam.
Drobno posiekałam estragon, starłam ser na tarce.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i podsmażyłam na nim czosnek i cebulę.
Potem dodałam na patelnię ryż i smażyłam 2 minuty, wlałam wino - uwaga pryska - i mieszając cały czas czekałam aż ryż wchłonie wino.
Teraz łyżka po łyżce dolewałam gorącego bulionu i cały czas mieszałam.
Dolewałam następną łyżkę dopiero jak poprzednia została wchłonięta przez ryż.
Gdy cały bulion został wchłonięty przez ryż zdjęłam risotto z ognia, dodałam masło i estragon, wymieszałam i dodałam groszek.
Kalmary obtaczałam w mące kokosowej i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym po 3 minuty z każdej strony aż zrobiły się chrupiące.
Nie smażcie kalmarów za długo bo będą twarde.
Podałam risotto z kalmarami i posypałam startym serem.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Rusałka Polowiec Szachownica

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks