Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 25 września 2016

Tebirkes - duńskie bułeczki maślane

W ramach Wypiekania na śniadanie można było upiec także bułeczki duńskie.
Bułeczki są przepyszne, mocno maślane i znikają szybciutko.
Ja swoje posypałam serem żółtym ale można także makiem, sezamem czy ziołami. 
Zapraszam na wspaniałe bułeczki.
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane.


                 Składniki:
           Zaczyn:
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 400 g mleka
  • 300 g mąki pszennej
          Bułki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 20 g cukru
  • 10 g soli
          Dodatkowo:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera

Drożdże rozpuściłam w letnim mleku, dodałam mąkę, dokładnie wymieszałam, przykryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam zaczyn do wyrośnięcia na około godzinę.
Potem dodałam do zaczynu  resztę mąki, sól, cukier oraz miękkie masło i wyrobiłam elastyczne ciasto.
W razie potrzeby podsypywałam mąką.
Pozostawiłam ciasto na blacie przykryte miską na 20 minut aby podrosło.
Potem ciasto zarobiłam i rozwałkowałam na prostokąt 30 x 50.
3/4 masła ze 100 g rozsmarowałam na 2/3 rozwałkowanego ciasta.

Nieposmarowany kawałek ciasta zawinęłam jak kopertę na 1/3
ciasta a potem kolejna 1/3 ciasta na wierzch.
Ciasto lekko rozwałkowałam wzdłuż.

Potem resztą masła posmarowałam wierzch paska i posypałam go startym serem.
Pokroiłam bułki na trapezy i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam do wyrośnięcia.

Włączyłam piekarnik, nastawiłam go na 250 C z opcją grzania góra/dół i jak bułki wyrosły wstawiłam je do piekarnika, spryskałam wnętrze wodą, zamknęłam drzwiczki i zmniejszyłam temperaturę do 210 C.
Piekłam bułki około 20 minut.
Z tej porcji wyszło mi 9 bułek.
Smacznego.
Wypiekanie na śniadanie na blogach:
Różowa kuchnia
Ewa w kuchni
Moje domowe kucharzenie i tu
Życie zaczyna się w kuchni
Ewa Szczepińska zdjęcie z FB
Marta Średniawa zdjęcie Instagram  
Pasja smaku
Przy kuchennym stoleŹródło.
"Podróże małe i duże"
Jezioro ślesińskie

8 komentarzy:

  1. Jejku ale cudowny przepis! :) Zapraszam na mój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cudowny, cudowny ale prosiłam Cię Julia abyś nie wklejała linów do swojego bloga, jak będę chciała to sama trafię, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Gdzieś już dzisiaj widzialam ten przepis. Jest fantastyczny. Ja gotuję z aplikacją kcalmar, może bedzie jakąś inspiracją? polecam!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Renato za podpowiedź, Przepis widziałaś bo na kilku blogach piekłyśmy to samo, pyszne bułeczki, które polecam.Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Wygladają przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ser jak ja lubię taki rozpływający zwłaszcza na bułeczkach . Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu bułeczki były wyśmienite, to prawda. I ja dziękuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks