Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 15 października 2016

Budyń jaglany malinowy z bazylią

Kolejny pyszny deser mam dziś dla Was.
Budyń deserem może być, a jakże albo pysznym śniadaniem z mnóstwem energii na cały dzień.
No to robimy budyń? U mnie malinowy a u Ciebie ? jaki smak wolicie?
Bazylia w tym budyniu podkręca smak i aromat malin.
Budyń jaglany malinowy z bazylią. 


            Składniki: 2 porcje
  • 1/2 szklanki sypkiej kaszy jaglanej.
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 300 g malin
  • 1 krążek cukru palmowego lub 2 łyżki innego słodzidła 
  • 4 listki bazylii
  • 1 łyżka zapałki migdałowej
  • ew. 1 łyżka cukru pudru
  • 4 kandyzowane płatki mango
Kaszę przelałam wrzątkiem na sicie i płukałam potem pod bieżącą gorącą wodą kilka minut aby wypłukać goryczkę z kaszy.
Mleko zagotowałam z cukrem palmowym i dodałam do niego przepłukaną kaszę.
Gotowałam na maleńkim ogniu  ok. 20 - 25 minut, w razie potrzeby dolać wody, jeśli kasza będzie za gęsta.
Ugotowaną kaszę, maliny i bazylię przełożyłam do kielicha blendera i zmiksowałam na kremowy budyń.
Jeśli maliny są kwaśne można dodać jeszcze więcej cukru.
Podałam budyń w pucharkach posypany malinami, zapałką migdałową oraz posiekanym kandyzowanym mango.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek brunatny

4 komentarze:

  1. O kurcze, bardzo fajnie wygląda, muszę wypróbować! Dzięki :) Zapraszam też do siebie: http://oswajam-nieznane.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje. Mam tylko pytanie co to ta "zapałka migdałowa"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak widać na zdjęciu są to migdały pocięte w słupki takie jak zapałka.Dziękuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks