niedziela, 30 października 2016

Chlebek pszenny z serem i ziołami

W ramach cyklu Wypiekanie na śniadanie tym razem Iza z blogu Smaczna Pyza wybrała ten pyszny i aromatyczny chlebek.
Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki".
Chleb jest bardzo mięciutki, na śniadanie znakomity, polecam gorąco.
Dodajcie swoje ulubione zioła aby pachniał jeszcze piękniej a do tego ulubiony ser a będzie jeszcze smaczniej, zapraszam.
Chlebek pszenny z serem i ziołami.


                   Składniki:
             Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 torebka suszonych drożdży - 7 g
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
             Farsz:
  • 2 - 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 100 g sera gouda startego na tarce lub innego żółtego
  • 4 - 6 łyżek świeżych ziół - dałam cząber, tymianek, oregano i szałwię
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

Mąkę przesiałam do misy robota, dodałam sól i cukier, drożdże oraz pieprz.
Dolałam wodę i wyrobiłam na jednolite i elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę.
Jak ciasto rosło zrobiłam farsz czyli cebulę posiekałam i zrumieniłam na łyżce masła.
Do przestudzonej cebuli dodałam jajo, posiekane zioła i starty na tarce o grubych oczkach ser, wymieszałam.
Jak ciasto podwoiło swoją  objętość, wyjęłam je na blat, zagniotłam, rozwałkowałam na placek 30 x 40 cm.
Posmarowałam pozostałą łyżką masła a potem rozsmarowałam przestudzony farsz.

Zaczęłam zwijać chlebek wzdłuż dłuższych boków z obu stron do środka.
Końce chleba dobrze skleiłam aby farsz się nie wydostał podczas pieczenia.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, włożyłam do niej uformowany chleb.

Pozostawiłam na 40 - 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chlebek posmarowałam żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
Piekłam chlebek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Po upieczeniu studziłam na kratce.
Uwaga, pachnie w całym domu i trudno się oprzeć gorącemu chlebkowi.
Smacznego.
Przepis z książki "Domowe wypieki"
Razem ze mną chlebek wypiekała :
Iza - Smaczna Pyza
Nina - Gotuj Sam! 
Ewa - W koperkowej w kuchni 
Edyta - Pasja smaku 
Agnieszka - Najsmaczniejsze.pl
"Podróże małe i duże"
Kolorowa jesień

8 komentarze

  1. Jak pięknie wyszedł! Mimo, że obecnie preferuję żytnie pieczywo, to ten chlebek wygląda bardzo kusząco :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł. Chętnie spróbuje ten przepis. Serdecznie pozdrawiam Monika z www.tarkaimiarka.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się z tym, że chleb pachnie tak niesamowicie, że nie można się oprzeć i pierwszą kromkę zjada się na ciepło :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger