Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 30 października 2016

Cytrynówka

Dziś proponuję lekko rozgrzewający napój alkoholowy dla wielbicieli trunków.
Nalewkę robi się wyjątkowo szybko i nie trzeba długo czekać na efekty dojrzewania.
Do ciasta smakuje wybornie.
Kupujemy cytryny i robimy nalewkę?
Cytrynówka.

                   Składniki:
  • 1 kg cytryn
  • 700 g cukru białego
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody niegazowanej
  • 2 duże łyżki miodu
Cytryny wyszorowałam szczoteczką, sparzyłam wrzątkiem i obrałam bardzo cieniutko bez warstwy białego, gorzkiego albedo.
Z obranych cytryn wycisnęłam sok i pozostawiłam na 24 godziny.
Obierki cytrynowe włożyłam do dużego słoja i zalałam spirytusem, pozostawiłam na 24 godziny.
Co jakiś czas potrząsałam słojem aby obierki oddały cały swój kolor i aromat do spirytusu.
Na drugi dzień rozpuściłam cukier w wodzie lekko ją podgrzewając i mieszając, dodałam także miód, przelałam do pustego słoja i pozostawiłam do ostudzenia.
Odcedziłam obierki cytrynowe od płynu, obierki wyrzuciłam a płyn wlałam do wody z cukrem.
Do słoja wlałam również sok z cytryn, wymieszałam i przelałam do butelek.
Odstawiłam na 24 godziny aby się przegryzła.
Nalewka jest mętna od soku z cytryny więc należy ją przez spożyciem wymieszać w butelce.
Na zdrowie!
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Odpoczynek - wielbłąd dwugarbny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks